Eerste kennismaking met de supportbeurs

Standaard

Op donderdag 8 mei j.l. heb ik voor het eerste kennis gemaakt met het zeer imposante vierdaagse evenement de Supportbeurs, in de jaarbeurs te Utrecht.

Een eerste indruk
Wanneer je binnen loopt wordt je overdonderd door de vele stands en de vele geïnteresseerde bezoekers, dan wel te voet (ook viervoeters waren aanwezig) dan wel op wielen. Ik heb mijn ogen uitgekeken en hier en daar een praatje gemaakt. Bijvoorbeeld bij Stichting Zonnebloem, voorheen dacht ik dat zij  alleen vakanties en uitstapjes verzorgden voor ouderen, maar ze blijken zich ook te richten op een jongere doelgroep.

Ervaringsdeskundigen
Er werden ook korte presentaties gehouden, ik heb er 3 bijgewoond en zal ze kort benoemen:

Leven op Rolletjes – Met een lach en een traan onderweg in de rolstoel 
levenoprolletjesViktor Staudt presenteerde zijn nieuwe boek met de hierboven genoemde titel, over het leven in een rolstoel. Na een ongeluk is hij zijn benen kwijt geraakt. Hij blikt terug op bijna 15 jaar en vertelt over zijn ervaringen met reizen, sporten, uitgaan, het aangaan van nieuwe relaties en de omgang met voetgangers.

Het leven op ‘kruis-hoogte’ heeft ook voordelen, maar hij was zichtbaar gefrustreerd op politiek Den Haag, die nog altijd niet het ‘Verdrag inzake de rechten en personen met een handicap’ heeft getekend. In Nederland is toegankelijkheid echt een probleem, in andere landen zoals Italië, waar Viktor woont, is dit veel beter geregeld.

Een bijpassende exposant voor zijn verhaal was Ongehinderd, een platform voor mensen die minder mobiel zijn. Op ongehinderd.nl vind je info over toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen in Nederland en in het buitenland. Daarmee weet je heel makkelijk welke restaurants, hotels, wijkgebouwen, sportcentra, attracties en vakantiebestemmingen toegankelijk zijn. Rolstoeltoegankelijkheid, maar ook voorzieningen voor mensen met een visuele of gehoorbeperking.

Ga door! 
De 37-jarige Remco Teunissen vertelde dat hij in 2002 de diagnose MS kreeg. Dit had hij er zelf niet zo’n probleem mee had om dat te accepteren, maar dat zijn omgeving hem wel in de weg zat. Hij werd 100% arbeidsongeschikt verklaard en kreeg een arbeidsconflict met zijn werkgever. Daarnaast mocht hij kiezen of een scootmobiel of een rolstoel. Maar dat wilde Remco helemaal niet!

Hij wilde net als voorheen over straat en naar buiten kunnen zoals hij gewend was, de stoep af en op waar hij wilde en niet waar iemand anders dat voor hem bepaald had. Met de super stoere Zoomabilty elektrische stoel kon hij wel zijn wensen in vervulling laten komen. En hoewel het ding een vermogen kost, hoefde Remco geen 5 minuten na te denken over de vraag: of hij het geld er voor over had. “Vrijheid is onbetaalbaar” daarom heeft hij de Zoomability zelf aangeschaft en heeft er zelf zijn werk van gemaakt. Zijn advies: Ga door! Een aangrijpend en inspirerend verhaal.

Zoomability

Gezonde voeding
Weer heel wat anders, maar ook zeker belangrijk naar mijn mening, sprak Meijke van Herwijnen over gezonde voeding. Zij legde uit waarom we eten nodig hebben, namelijk voor energie. Wat voedzaam eten is en hoe je bewuste keuzes maakt. Haar tip: Bedenk bij het maken van keuzes, ziet iets eruit als dat het heeft geleefd of gegroeid?

Zelf ben ik ook veel met (gezonde) voeding en bewegen bezig. Je hoort er zoveel over, maar wat is nu wijsheid? Door het bomen zie je het bos niet meer. Daarom volg ik dit kwartaal ook het keuzevak Sport & Voeding. Maar Meijke haar presentatie gaf ook al goede tips.

Al met al was mijn kennismaking met de Supportbeurs een zeer inspirerende dag, zeker aan te raden voor volgend jaar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s