Symposium Toekomst Ergotherapie 2035

Standaard

Zaterdag 19 oktober 2015 vond het symposium T.E.T. 35 plaats, over de toekomst van ergotherapie in 2035, op de Hogeschool Rotterdam. Het symposium was georganiseerd door de opleiding ergotherapie Rotterdam, het kenniscentrum Zorginnovatie en alumnivereniging Alergo. Er was een divers publiek aanwezig, van ergotherapeuten uit het werkveld tot docenten en studenten.
Ik was uitgenodigd door Nico van Hal om een bijdrage te leveren aan zijn workshop de Kritische Professional.  Naast twee workshoprondes waren er inspirerende keynotes, presentaties van de finalisten ‘het beste idee’ ondernemen in de zorg, een borrel, diner en reünie. Hierbij een korte impressie over hoe ik het symposium heb beleefd.

Keynote over de kracht van Enthousiasme
De keynote van Rijn Vogelaar vond ik ontzettend inspirerend. Hij sprak over de kracht van enthousiasme. Hij heeft daar drie boeken over geschreven, wat in de basis gaat om:

  1. Flame: waar heb je passie voor? Bv. een gitarist die hart heeft voor zijn gitaar.
  2. Flow: in harmonie zijn. Bv. een band die samen toffe liedjes speelt.
  3. Flood: het enthousiasme raakt besmettelijk. Bv. het publiek bij het concert gaat helemaal los.

Onderstaande presentatie komt redelijk overeen met wat Rijn ons presenteerde:

 

Veel van wat hij vertelde kon ik linken aan de minor Begeleidingskunde die ik in september gestart ben. Bijvoorbeeld de theorie van de positieve psychologie en de kracht van complimenten. Uit eigen ervaring kan ik stellen dat veel organisaties baat kunnen hebben bij deze eenvoudige tips. Maar ook als individu is het interessant om te onderzoeken wat b.v. complimenten of de manier van communiceren voor invloed heeft op jezelf en op anderen.
Daarnaast is het verhaal goed te plaatsen in het kader van de nieuwe competentie Ondersteunen & Versterken, waar het in feite ook draait om het zorgen dat mensen weer in hun kracht komen.

Een fantastisch voorbeeld over flame. flow & flood dat Rijn ons gaf is afkomstig uit de campagne periode van Barack Obama. Met een enorme glimlach bekijk ik onderstaande filmpje regelmatig:

Netwerken
Naast de enorme dosis inspiratie kreeg ik ook energie van het netwerken tijdens het symposium. Helaas kon ik niet aanwezig bij de workshop De ergotherapeut op de re-integratie markt. Maar ik heb wel gesproken met ergotherapeuten die in het vakgebied arbeid werken, waardoor ik een iets beter beeld heb gekreken. Dit sterkt me in het idee om er alles aan te doen om een arbeid afstudeerstageplek te bemachtigen.

Sowieso gaf het netwerken mij deze een enorme boost aan energie. Het is leuk om met enthousiaste mensen ideeën uit te wisselen. Wie weet wat er in de toekomst van komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s