Hoewel de gehandicapten op Prithipura de meeste zorg ontvangen zie ik de verzorgenden op Prithipura (Akka’s & Naghi’s) als kwetsbare groep. Er is al jaren sprake van onderbezetting van het personeel, wat zorgt voor een hoge werkdruk. Elke dag van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werken onder redelijk zware omstandigheden. Als ze geluk hebben krijgen ze eens in de 14 dagen vrij. Je kunt je voorstellen dat ze dan bek af zijn en hierdoor nauwelijks het terrein van Prithipura af komen.

Met Naghi's in tuktuk boodschappen doen voor High tea party

Met 2 naghi’s in tuktuk boodschappen doen voor High tea party

De akka’s zijn de groepsleiders en hebben vaak een opleiding genoten. De naghi’s zijn de zogenaamde helpers van de naghi’s en hebben vaak zelf een lichamelijke en/of geestelijke beperking, zij worden geïnstrueerd door de akka’s. Sommige akka’s hebben nog familie (die ver weg wonen), maar de meesten zien Prithipura als hun thuis en hun collega’s als familie. Prithipura en het werken daar is waar ze voor leven.

Een gemiddelde dag op de baby-groep ziet er voor de verzorgers als volgt uit:

Tijd To do
06:00 Rieten rolluiken omhoog hijsen, ramen openen, klamboes van de kinderen opknopen, kinderen uit bed halen en luiers verschonen.
06:30 Ontbijt: kids eten klaar maken, voeden en drinken geven. Vervolgens kinderen wassen en aankleden.
08:00 Helpen met was ophangen, babystoeltjes schoonmaken & buiten zetten. Kids naar therapieruimte brengen.
9:00 Zelf ontbijten
9:30 Kids vermaken / therapie geven en tussentijds luiers verschonen of extra klusjes doen (schoonmaken, kerstversiering maken..)
11:15 Kids van therapie ruimte naar eetruimte brengen.
11:30 Lunch: kids eten klaar maken, voeden en drinken geven. Kids gaan naar bed voor middagdutje.
13:00 Zelf lunchen + lunch break
15:00 Kinderen verschonen & thee te drinken geven. Sommige kids naar therapie ruimte brengen.
17:00 Diner: kids eten klaar maken, voeden en drinken geven. Kids gaan naar bed, klamboes worden weer naar beneden gelaten.
18:45 Werkdag zit erop > diner & vrije tijd.

Zoals te zien is er weinig tijd voor om andere (leuke) dingen te ondernemen bij Prithipura om, dit wordt dan ook nauwelijks gedaan. Soms wordt vanuit Juliet (manager Prithipura) een uitje georganiseerd, dan mogen een aantal kinderen, akka’s en naghi’s mee. Voorbeelden hiervan zijn de Paralympics, de Lampionentocht met Nieuw Jaar of de Disability is Possibility show.

Waarom kwetsbaar?
De zware arbeidsomstandigheden (lange werkdagen en zware lichamelijk belasting), de onderbezetting van personeel en de perceptie van Sri Lankanen over (het verzorgen van) gehandicapten maakt de verzorgers in Sri Lanka in mijn ogen een kwetsbare groep. Het zorgt er namelijk voor dat hun wereldje zich veelal beperkt tot het terrein van Prithipura. Terwijl participeren, meedoen in de maatschappij, in mijn optiek verder reikt dan Prithipura. Ik vind het belangrijk na te denken hoe sociale inclusie van deze kwetsbare groep kan worden bevorderd met de omgeving buiten Prithipura.