Site-archief

Mevr. Bogers

Video

Mevrouw Bogers, de door Alzheimer verkleurde laatste jaren. In deze serie volgen we de kleurrijke mevrouw Bogers tijdens haar laatste jaren. Door haar beginnende dementie verandert er veel in haar leven. Maar haar humor en eerlijkheid maken dat we haar variant van de ziekte van Alzheimer met een lach en een traan meebeleven. De sterke karakters van mevrouw Bogers en haar dochter Patricia maken het verhaal confronterend en ontroerend tegelijk.

Aflevering 1: Mevrouw Bogers thuis

Aflevering 2: Mevrouw Bogers verhuist van haar vertrouwde woning naar een verzorgingsflat. Door de geheugenproblemen is de impact op haar en haar omgeving groot.

Aflevering 3: Mevrouw Bogers woont in een verzorgingsflat, maar de paniekaanvallen als gevolg van haar ziekte nemen toe. Medicatie baat niet en uiteindelijk moet dochter Patricia een ingrijpende beslissing nemen.

Aflevering 4: Voor de relatief scherpe geest van mevrouw Bogers zijn er op de gesloten afdeling maar weinig prikkels. Langzaam gaat haar conditie verder achteruit en dochter Patricia krijgt een gesprek met de verpleeghuisarts. Enkele weken later staat de familie rond het sterfbed.

Eenzaamheid onder ouderen

Video

Tijdens het werkcollege, de volgende filmpjes ter beeld vorming. Doing, Being, Becoming & Belonging staan centraal.

Het is niet alleen maar lachen met Geer en Goor, Ook hebben ze bijzondere gesprekken met ouderen. In dit geval een eenzame vrouw die al 25 jaar eenzaam is en het liefst niet meer wakker wil worden.

Documentaire: In mijn dromen loop ik

Video

Het verhaal van 3 mensen die in de bloei van hun leven in een rolstoel terecht komen. Dwarslaesie: http://www.ikonrtv.nl/ikondocumentaire/documentaire.asp?oId=2416

Marinus

Fragmenten:
24:17 min. Transfer rolstoel – bed door verpleging
35:13 min. gesprek psycholoog > houding & over rouwverwerking.
43:33 min. atractie geworden voor mensen
46:54 min. ‘nooit gedacht over wat niet meer zou kunnen’

Vragen die in me opkomen:
– Hoe is het nu met Marinus Ames en de andere 2?

Parkinson in beeld

Video

Mevrouw V. is 61 jaar, heeft al meer dan 15 jaar de ziekte van Parkinson.
Dankzij de inzet van haar man als mantelzorger kan mevrouw V., die meerdere gezondheidsklachten heeft, nog thuis blijven wonen. De laatste tijd gaat mevrouw V. motorisch en geestelijk achteruit. Ze is somber gestemd, heeft hallucinaties en heeft moeite met het vinden van een duidelijke dagstructuur.
Voor de heer V. wordt de zorg voor zijn vrouw erg belastend. In overleg met de behandelend neuroloog wordt gekozen voor een opname op de Parkinson short stay afdeling in verpleeghuis Maartenshof in Groningen.

Uit het lespakket Van Hemert produkties www.vanhemertprodukties.nl/parkinson.htm.

Meer filmpjes over Parkinson:
http://www.gezond24.nl/zoek/ziekte+van+Parkinson